Kläder - Floristteknik F

Hej bloggen!

I veckan har jag börjat med en ny uppgift och här kommer beskrivningen.

Tidningen Elle ska göra ett modereportage med kläder av blommor och naturmaterial. De vill blanda vanliga kläder och accessoarer med kläderna av blommor. Reportaget ska visas i Juni-numret och ska ha en viss sommarkänsla.

Till reportaget vill de att du ska göra:

  • Tre klänningar
  • Två par skor

13

Planera upp kläderna

Studiedag

14

Göra kläder

Göra kläder

15

Göra kläder

Fotografera till fotoboken

16

Påsklov

 

17

 

 

18

Yrkesbeviset

 

19

Göra kläder

Göra kläder

20

Göra kläder

Fotografera till fotoboken

21

 

 

22

Redovisning

Studiedag

23

Studentveckan

 


Idag är det torsdag v 13 och jag har alltså studiedag. Men jag har redan börjat jobba med min första klänning faktiskt. Jag har köpt ett linne och håller på att täcka det i blad. Hemskt pilligt och jag har inget tålamod alls. Men det är bara att bita ihop, för snyggt blir det! Förhoppningsvis blir den klar någon gång nästa vecka och då får ni se.

En annan rolig nyhet är att jag och min klass ska på skolresa! Kryssning närmare bestämt till Finland. På kryssningen så ska Interflora anordna lite olika aktiviteter och det ska blir hur kul som helst!


Priskalkyl

Här kommer en tabell med kostnaderna för de olika arbetena.

Brudbukett

Material

Antal

Á pris

Totalpris

 

Ros

24 st

36 kr/st

864 kr

 

Steel grass

60 st

0,7 kr/st

42 kr

 

Hyacint

 

 

195 kr

 

Anemon

12 st

14,25 kr/st

171 kr

 

 

 

 

Totalt 1608 kr

Tärnbukett

Steel grass

Ca 20 st

0,7 kr/st

14 kr

 

Hyacint

1 st

15 kr/st

15 kr

 

 

 

 

Totalt 29 kr

Corsage

Steel grass

Ca 8 st

0,7 kr/st

5,6 kr 6 kr

 

Hyacint

1 st

15 kr/st

15 kr

 

 

 

 

Totalt 21 kr

Bordsdukning

Steel grass

Ca 8 st

0,7 kr/st

5,6 kr  6 kr

 

Tulpan

5 st

10 kr/st

50 kr

 

Mikado

10 st

3 kr/st

30 kr

 

Kanna

5 st

5 kr/st

25 kr

 

Platta pinnar

2 st

3 kr/st

6 kr

 

Äpple

15 st

2,5 kr/st

40 kr

 

 

 

 

Totalt 157 kr

 

Arbetskostnad

Ca 12 h

200 kr/h

Totalt 2400 kr


Allt som allt hade det kostat 4215 kr.

Jag är nu klar med min E kurs och är mycket nöjd med mitt arbete. Det har varit väldigt kul att jobba miljövänligt och man har fått tänka på ett nytt sätt. Jag kommer verkligen uppskatta pärlor, ståltråd och oasis nu. Haha.

Idag ska jag börja planera för F kursen, då är det kläder som gäller ! Det ska bli spännande!Bordsdukning + tärnbukett

Hej allihopa!
Dålig uppdatering, men fick inte med mig bilderna i torsdags för jag o jenny blev inlåsta i skolan. (Vi kom ut tillslut).

Det här är i alla fall hur jag gjorde min bordsdukning. Jag använde mig av gröna äpplen, tulpaner, hyacinter och steel grass samt kanna- och mikadopinnar. Jag blev nöjd, men var lite stressad så det hade nog kunnat bli bättre.

Tyvärr blev det ingen sol i torsdags som jag ville. Så dukningen fick bli i vårt uppehållsrum (som vi gjort alldeles själva!). Här kommer massa bilder!

Lägger ut en priskalkyl på det hela lite senare!
 Här ser ni även tärnbuketten, den är tänkt att vara till en brudnäbb så därför är den "för liten" för mig. Stort tack till Indiska i Halmstad som lånade ut tallrikar, glas, skålar och bordstabletter.


Corsage

Idag har jag gjort tärnbukett och corsage till mitt miljövänliga bröllop.

Jag har använt mig av steel grass och hyacinter, samt lila garn. Jag tyckte det blev väldigt gulligt. Jag har bara bild på corsaget idag, eftersom jag efterlyser en liten flicka som vill vara modell till tärnbuketten.

På torsdag ska jag göra min bordsdukning och förhoppningsvis tillåter vädret att jag kan göra det utomhus. Jag ska då använda mig av bland annat äpplen..
Måndag

Hej bloggen!
Idag är det måndag och jag är i skolan och pluggar på projektarbetet. Vill ni att jag ska skriva om mitt projektarbete också?

Jag kan ge er en snabbgenomgång om vad det handlar om iaf. Jag ska vara med i en "tävling" där jag ska försöka få ett yrkesbevis som florist, ungefär som ett gesällbrev, fast mycket mindre. Det går ut på att man ska välja ett tema och tolka det på sitt eget sätt och göra ett eller flera floristiska arbeten. Min uppgift heter "Törnrosa väcks till liv". Det bygger på att Bolsjojteatern, Rysslands främsta baletteater har nyinvigning och den första pjäsen som ska spelas är Törnrosa. Jag ska då göra en bukett till prima ballerinan samt en dekoration i teatern. Inspirationen ska hämtas från teatern själv som är mycket vacker, samt Törnrosa.

Yrkesbeviset håller på i tre dagar. Första dagen är materialpreparering (snitta blommorna m.m.). Andra dagen gör vi arbetena mellan 8-16. Sista dagen kommer en jury och bedömer de och därefter får vi veta om vi blev godkända.

Sådär. Tillbaka till det andra. Denna veckan har vi haft hälften av våra floristlektioner vilket innebär att vi måste vara klara med E kursen. Jag har bara lite kvar och håller mitt schema hyfsat bra. Imorgon får ni uppdateringar om vad jag gör på lektionen.
 


Brudbukett

Nu är min brudbukett äntligen klar. Blommorna jag har använt mig av är rosor, anemoner, steel grass och hyacinter. Handtaget skulle vara flätat av typha-blad, men det fungerade inte så det fick bli lila garn runt stjälkarna.

Det blev en rejäl och stor bukett precis som jag ville men samtidigt väldigt söt. Jag är nöjd men hade velat att handtaget skulle ha fungerat för det var väldigt snyggt bara det att det inte fugnerade tekniskt.
Imorgon ska jag göra en tärnbukett och ett corsage samt även planera för min bordsdukning. Beställer sol till
nästa vecka då jag hade tänkt att duka utomhus. Gärna att träden hinner bli gröna också!

Vad tycker ni om resultatet?

Tack till Linn som är modell och klänningen är lånad av Hanna Morris, Halmstad.


Försenad!

Idag blev jag inte färdig i tid! Usch och fy på mig! Brudbuketten är klar i sig, men det är bara handtaget kvar.
Det är himlans klurigt då jag ska fästa de flätade bladen runt om stjälkarna men jag får inte använda något konstgjort.... Hade varit mycket lättare om jag bara kunde få använda pärlor eller ståltråd. Men nej. Får väl komma på nåt smart till imorgon. Sen hjälper det ju inte heller att Annie har gått o blivit sjuk, så får ta bild på någon annan. Är ledig imorgon tydligen, så då passar jag på att göra klart buketten på min lediga tid för att annars kommer den att vissna.. Får ju offra mig lite för att ni ska få snygga bilder ;)

Ska även gå till Hanna Morris och ta bilder med en riktig brudklänning till!

Fick en massa vårkänslor idag på grund av solskenet. Håller tummarna för att det blir varmt snart!


Rosor

Kolla vilka fina rosor jag ska ha i min brudbukett! Bilder kommer på tisdag för då ska den vara klar! :)


Bröllop

I eftermiddag ska jag börja på Miljötänk uppgiften del 2.

"Min kompis Annie Johansson ska gifta sig och har bett mig att göra blommorna till bröllopet. För henne är det viktigt att jag gör det miljövänligt. Det ska även passa in i temat som är vårbröllop. Min uppgift är att göra en brudbukett, en tärnbukett, en bordsdukning samt ett corsage. Jag ska även göra en priskalkyl. Tid: 4 veckor."

Schema

Tisdag

Torsdag

9

Planera klart allt till bröllopet

Göra handtaget, beställa blommor

10

Göra brudbukett

Göra tärnbukett + corsage, exponera, fotografera till fotoboken

11

Låna grejer till borddukningen, börja duka

Göra dekorationer, exponera och fotografera till fotoboken

12

 

 


Såna här planeringar har vi fått göra till alla uppgifter. Som ni förstår så planerade jag klart bröllopet och valde och beställde blommor i tisdags. Till idag, torsdag, har jag beställt typha blad, som är avlånga, raka blad som jag ska fläta ihop. Detta ska sedan fungera som handtaget till buketten. På bilden ser ni sådana blad.


Vad jag har gjort hittills

Det har ju faktiskt redan gått 8 veckor i skolan och jag har hunnit med en del under tiden som jag tänkte att jag skulle börja med att visa. Min första uppgift jag har gjort heter Miljötänk.

"Du har fått en skriftlig beställning från Greenpeace som vill att du ska göra två begravningsdekorationer samt en kistdekoration. Du får göra precis hur du vill men det ska vara miljövänligt. Tid: 4 veckor."

Jag har då arbetat med detta mellan v4 - 8. Jag fick idén av en tidigare klass som gjort något liknande och tänkte att det skulle bli en utmaning att arbeta helt miljövänligt, vilket innebär ingen oasis, tråd eller annat konstgjort material. Istället för oasis så tänkte jag använda mig av frukter såsom lime, citron och apelsin. Blommorna jag använde var vita franska tulpaner, lime och vita orkidéer. Tillsist använde jag även mikadopinnar i matchande färger. Tyvärr har jag inte hunnit få bilderna på den första begravningsdekorationen, men det kommer senare, jag lovar!

Jag är väldigt nöjd med mitt arbete och jag tyckte det var väldigt roligt. Det var svårt till en början att tänka ut hur jag skulle lösa alla tekniska problem miljövänligt. Men jag upptäckte snabbt att det inte var så svårt som jag trodde och det fungerade faktiskt väldigt bra.

Vad tycker ni?


RSS 2.0